03-Angster-re-generációk---Vizuális-mozgásszínház-3

Re-generații Angster – Teatru vizual de mișcare

Soarta unei dinastii de meșteri confecționeri de orgă – spectacol interdisciplinar

Concepție, coreografie, design decor și lumini, costume: Zsófia Bérczi

„În 2017 sărbătorim aniversarea de 150 de ani a atelierului de confecționat orgi fondat în 1867 de József Angster. drama interioară a spectacolului este viața a doi conducători omonimi, însă cu destine opuse ai fabricii. Fondatorul atelierului, etnic german din  Kácsfalu (Ungaria) a clădit prin credință de neclintit și talent una dintre cele mai renumite fabrici de orgi din Europa Centrală, în timp ce, cu două generații mai târziu, cariera bunicului meu – care în acest an ar fi împlinit 100 de ani – a fost nimicită de dictatura comunistă. În spectacol prind viață fragmente din jurnalul fondatorului atelierului, respectiv evocăm moștenirea Angster și vechiul sunet al orgilor prin instalații mobile, înregistrări video și audio.”

Lumea creatorilor de la ÉLÕKÉP este comunicarea vizuală, amplasată în secțiunea teatrului. În lucrările lor, imaginea, imaginarul și imaginația formează o unitate organică cu instalația, cu arta interpretării. Este expresia unei viziuni nou din punctul de vedere al formei și conținutului, fiind conduși de inspectarea imaginației, posibilitatea trăirii acesteia, respectiv a transmiterii ei. Lumea creatorilor săi este amplasată la intersecția comunicației vizuale și a teatrului.

„Ceea ce pare o constantă în creațiile ÉLÕKÉP este acea lume vizuală neașteptat de conceptuală, puternică, senzuală, vie, care nu doar în încântă pe spectatori, ci îi absoarbe de-a dreptul.” (Tóth Ágnes Veronika)

Fondator și conducător al ÉLÕKÉP este Zsófia Bérczi, designer în comunicație vizuală.