05-Republic

Trupa Republic la Timişoara

Pe 1 octombrie, Republic, una dintre cele mai îndrăgite trupe rock maghiare de la cumpăna mileniilor, va concerta la Timişoara, în Piaţa Victoriei. După ce front-man-ul orchestrei Cipő László Bódi a trecut în nefiinţă în 2013, vocalul şlagărelor Republic este susţinut de Csaba Boros.

Republic este o trupă de rock maghiară constituită în 1990, a fost distinsă cu premiul EMeRTon. Data întemeierii sale este 23 februarie 1990, lucru evocat şi de simbolul peştilor, prezent pe copertele discurilor editate. Fondatorii au fost: Cipő – László Bódi, Zoltán Tóth, Imre Bali, „Bigyó” László Szilágyi şi Csaba Boros. Prima lor piesă Ahogy a halak

– Precum peştii, conţine deja simbolul peştilor, dar nu a apărut încă forma grafică. Au observat un simbol asemănător în timpul înregistrării primului lor disc, la Kispest, pe gardul unui han pescăresc. Peştele ce a devenit simbol a fost desenat în final de Cipő. Doar ulterior şi-au dat seama că trupa s-a şi „născut” în zodia peştilor.

Republic şi-a câştigat prestigiul printr-o muzică uşor de înţeles, sinceră şi melodioasă. Nu cu mult după constituire au câştigat un festival de rock de la Balatonlelle (legat de oraşul Kaposvár prin Drumul Naţional 67 – titlul unei îndrăgite piese de-a lor). Premiile, distincţiile, discurile de aur şi de platină s-au succedat rapid. Restul e deja istorie, cum s-ar spune astăzi.

Concertul trupei Republic la Timişoara este un eveniment remarcabil pentru fiecare dintre noi. Pe de o parte, pentru că încă din perioada comunistă, în oraşul nostru nu a avut loc un concert maghiar de mare anvergură în aer liber, pe de alta, pentru că putem afirma că vorbim despre una dintre cele mai cunoscute trupe maghiare în rândul timişorenilor, fără piesele lor nu prea s-au desfăşurat pe aici petreceri maghiare, indiferent de generaţia de vârstă.