02-Regélő-Fehér-Táltos-Hagyományőrző-Egyesület-Dobcsapata

Trupa de Toboșari a Asociației de păstrarea a Tradițiilor Regélő Fehér Táltos

Sâmbătă dimineața, ritmul ediției din acest an a Zilelor Culturale maghiare din Timișoara va fi dat de ansamblul de toboșari Regélő Fehér Táltos.

Trupa de Toboșari a Asociației de Păstrarea a Tradițiilor Regélő Fehér Táltos s-a născut în luna lui Gerar a anului căpeteniei Árpád, în ianuarie 2007, cu 27 de membri. În 2010 i s-a conferit  calitatea de utilitate publică. E fondată și condusă de  Tibor Putnoki.

Scopul acestei asociații este întărirea identității maghiare, evocarea etosului maghiar strămoșesc, a valorilor sale intrinseci, aducerea acestora la suprafață și conștientizarea asupra acestor valori în rândul populației de etnie maghiară.  Asociația este fără apartenență politică și confesională.

“Trupa noastră participă la orice eveniment – din țară sau de peste hotare – , care ne oferă posibilitatea de a ne adresa prin piesele noastre oamenilor. Sprijinim orice manifestare prin care omul de etnie maghiară ajută alt maghiar, un om ajută alt om, unde valorile umane eterne și importanța sentimentului de apartenență la aceeași comunitate primează. Mesajele noastre vorbesc despre caracterul de neînlocuit al dragostei, despre importanța bunătății, a cinstei, despre respectul față de strămoși, despre dragostea de patrie, despre dăinuire, despre credința mai presus de orice față de Dumnezeu. Acestea sunt amplificate de vibrația vindecătoare, însuflețitoare a tobelor samanice, precum și de costumația de epocă.”

Începând cu 2008 sunt prezenți la toate evenimentele majore de păstrare a tradițiilor (Kurultaj, Ziua strămoșilor, Adunarea Națională a Ungurilor, Festivalul epocilor). În cei opt ani au apărut în fața publicului de aproape o mie de ori, în Ungaria, Transilvania, Transcarpatia, Slovacia și Voivodina, în numeroase așezări.

Turneul susținut în 2009 în Wales (Marea Britanie), precum și relațiile vii şi în continuă lărgire cu reprezentanții, păstrători ai tradițiilor din alte națiuni ( de ex. turcă, cazacă) demonstrează că mesajul nostru ajunge la sufletul oamenilor în ciuda barierelor lingvistice, etnice, confesionale și culturale.